Expression of interest - New Academic Street Works Contract

RMIT University invites suitably qualified construction companies to submit an Expression of Interest (EOI) for the construction of the New Academic Street (NAS).

The NAS project is a complex ‘live’ environment refurbishment (approximately 25,500m2) and new build project (approximately 6,500m2) over 12 levels of 5 adjoining buildings on the City campus (Buildings 8, 10, 12, 14 and 28) which will reinvigorate and reinvent the heart of the RMIT City campus.

The project works will comprise of a sequence of phased major works delivering the principle campus improvement while being cognisant of maintaining access and minimising disruption to university operations.

The NAS project will improve services for students and library facilities, campus retail and way-finding, achieve activation of Swanston, Bowen and Franklin Streets and renew vertical transport and ageing infrastructure.

Delivery of the project will require a series of sequenced activities over a 2 ½ year period that will necessitate the closure and reorganisation or relocation of numerous current university functions and considered management or planning, to maintain university ‘business as usual’ operations. Implementation of strategies and processes to manage the OH&S risk on the project is a key deliverable.

The project will deliver an innovative service delivery model by merging the boundary of the traditional library spaces and services for students facilities. This will be achieved by flexible multi-purpose student support areas delivering a contemporary “side by side” service model for a more modern, student focused service delivery. The new shared library spaces will provide increased capacity, improved visibility and interaction with Bowen and Swanston Streets as well as increased engagement with the new services for students and retail hub.

The design will activate adjacent Bowen and Franklin Streets and create a series of new laneway entry points at Building 14, 12, 10 and two new entry points at Building 8. The plaza model on Level 4 with partial open-air laneways will add a new sense of frontage and activity to the centre of the campus.

RMIT is committed to shaping sustainable cities as is reflected in RMIT's Strategic Plan 2015. The NAS project responds to this strategic vision by incorporating sustainability principles within the design to reduce greenhouse gas emissions and minimise energy consumption.

Construction works are to take place between mid 2015 and late 2017.

To apply, please download the following documents and complete, following the instructions on the document.